Kisállattemető
Kezdőlap Szolgáltatások Kapcsolat Galéria Egyesület Cikkek


< Vissza a cikkekhez

Kutyatemető, mint turisztikai látványosság a Keszthelyi-hegységben

Megjelent: helikonportal.net | 2010. május 11.

Elhantolt ebek emlékparkját avatták vasárnap a Keszthelyi-hegység Vállushoz tartózó területén. A kutyatemetőt hajdan katonák létesítették, most civil összefogással vált turisztikai látványossággá.

A fejfákkal megjelölt kutyasírok régi keletűek, ezek eredetét a vonyarcvashegyi polgárőrök kezdték kutatni. Támpontot jelentett, hogy a feliratokon a kutyanevek mellet rendfokozati megjelölések szerepelnek. Mint kiderült, a közelben katonai objektum működött, az ott idő közben elpusztult állatokat hantolták el ott.
A ritka látványosság a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban van, a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós forrás közötti turistaútvonalon. A felújítás civil kezdeményezését együttesen segítette Vállus, a vele szomszédos Balatongyörök és Vonyarcvashegy önkormányzata. Az avatáson a három település polgármestere: Herczeg Béla, Kiss László Tibor és Seffer József mondott beszédet.


A vendégek közt ott volt Tóth Sándor, aki hajdan a katonai objektum parancsnoka volt. Elsőként ő temette el ott Vulkán nevű kutyáját, mely gazdájától jelképesen őrnagyi rangot kapott, ahogy az a sírfeliraton ma is olvasható.
A területen 12 fejfa áll, ezeket felújították, alacsony fagerenda kerítés szegélyezi a sírhantokat. A munkálatokat a vonyarcvashegyi polgárőrök a község településüzemeltetési csoportjának közreműködésével végezték el. Közelében turistapihenő helyet is kialakítottak, padokkal.
A temető egy különleges színfolt a természeti környezetben. Látványossága mellett állatbarátok emlékhelyéül is szolgál. E funkcióval összefüggésben már helyszíni találkozók, programok szervezésének ötleteit is felvetették az eseményen résztvevők.